20 Aralık 2012 Perşembe

Pantolon'un Tarihçesi



Tarihi kaynaklara göre pantolon ismi, bir Hıristiyan azizi olan Pantaleone'den gelir. Ruhani kişiliği ile tanınan Aziz Pantaleone üçüncü yüzyılın sonlarında yaşamış bir din adamı, fizikçi ve saray hekimidir. Öldükten sonra da Venedik'in baş azizi olarak kabul edilmiştir.
Pantaleone belki de ismi bir giysiye verilerek şereflendirilen yegane azizdir. İsmi 'tamamıyla aslan' anlamına gelir (pan = tamamıyla, leon = aslan). Aziz Pantaleone'nin ismi zaman içinde, İtalyan halk hikayelerinde, izahı güç bir şekilde, aziz karakterine tamamen zıt, komik bir soytarının ismi olarak yerleşip kalmıştır.
Aziz Pantaleone'nin ismi zaman içinde, İtalyan halk hikayelerinde, gerçek karakterine tamamen zıt, komik bir soytarının ismi olarak yerleşip kalmıştır. Pantolon isminin asıl yaygınlaşmasına sebep olan, İtalyan komedi sanatında 16. yüzyılda ortaya çıkmış olan bu komik kişiliktir. Bu kişi dar paçalı bir pantolon ve sürekli terlik giyen, paranın kölesi olmuş, hizmetçilerini aç bırakan, çevresi tarafından alaya alınan, kadınlarla flört etmeye çalışan, esmer, zayıf, asık suratlı ve keçi sakallı, bunak bir ihtiyardır.

16. yüzyılda tiyatroya çok meraklı olan Fransız Kralı III. Henri, İtalyan tiyatrosunda giyilen kostümleri, ve pantolon giymeyi de taklit etmeye başlamış, böylece pantolon, uzun yıllar, sadece ve sadece kralların giysisi olarak kalmıştır.
1789 Fransız Devrimi'nden sonra halkın da pantolon giymeye başlamasıyla, pantolon erkeklerin vazgeçilmez giysisi haline dönüşmüştür.

Erkekler, M.Ö. 2500’lü yıllardan beri pantolon giyerken, kadınlar ilk kez 19.yüzyılda pantolon giymeye başlamıştır. 19. yüzyılın ortalarında ünlü Fransız kadın yazar George Sand, ilk kez pantalon giyerek dışarı çıkmıştır ve o dönem bu durum skandal olarak görülmüştür.

1920’li yıllardan sonra pantolon, kadınlar tarafından yavaş yavaş tekrar giyilmeye başlanmış, zamanla yayılarak günümüzde kadın modasının vazgeçilmez parçalarından biri haline gelmiştir.
19.yüzyılda kadınlar ata binerken pantolon giyiyorlardı ama binicilik dışında pantolonlarını kabarık eteklerinin altında gizliyorlardı.
19.yüzyıla kadar kemerler çok revaçtaydı, kemerlerin popüleritesi pantolonlarda düğme kullanımı başlar başlamaz azaldı.
19.yüzyılın sonlarında Kadın Hakları Hareketi, pantolon konusunu gündeme getirdi ve eteğin kadınların rahat davranmasını önlediği konusunda tartışma başlattı. Feminist eylemci Amelia Bloomer kadınların her ortamda giyebilecekleri pantolonlar tasarladı.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder