23 Ocak 2013 Çarşamba

Chanel No. 5

Chanel No. 5 Fransız Moda devi Gabrielle Coco Chanel  tarafından piyasaya sürülen ilk parfümüdür. Kimyasal formülün sahibi ise Rus-Fransız kimyager ve parfümcü Ernest Beaux...


35


Chanel No:5 İlham Noktası:

Zamanın kadınları geleneksel olarak  iki temel kokuyu kullanıyorlardı. Saygıdeğer kadınlar, tek bir çiçeğin saf esansını tercih ederken, seksi ve kışkırtıcı parfümün notalarını oluşturan hayvasal yağlar ya da yasemin kokuları hafifmeşrep kadınlar tarafından tercih ediliyordu. İşte tam da 20 lerde Chanel dönemin özgün ruhunu yansıtacak yeni bir kokuya sarılmak gerektiğini tespit etti.


No: 5 adının İkonografisi:

Chanel, hayatının altı yılını geçirdiği, 12. yy da kurulmuş olan ve rahibeler tarafından gösterişten uzak ve disiplinli olarak yönetilen Aubazine yetimhanesine geldiğinde oniki yaşındaydı. Aubazine numorolojiye büyük önem veren Katolik tarikatı Cistercianlar tarafından kurulmuştu. Beş rakamı özellikle sabah ayinlerinde yüksek sesle söyleyerek tekrar ettikleri duaların bir parçasıydı. Aynı zamanda manastırın kurucusu olan tarikatın da sembolu beş yapraklı güldü.  

1920'de Ernest Beaux tarafından 1-5 ve 20-24 arasında numaralandırılmış parfüm şişeleri Chanelin beğenisine sunuldu. Giysi koleksiyonunu her yılın beşinci ayı olan mayısın beşinci günü tanıtan Chanel, beş numaralı şişenin adını çoktan aldığını ve kendi şansını yine kendisinin yaratacağını söylemiştir.



Şişenin Tasarımı:

Lalique ve Baccarat tarafından popülerliğe kavuşturulan aşırı detaylı kristal ve yarı değerli camdan oluşan parfüm şişelerine bir çeşit panzehir görünümü sergileyecek bir şişe tasarımı Chanel in fikriydi. Şişe şefaf ve görülmez olmalıydı..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder