9 Ocak 2013 Çarşamba

Kar gibi saf ve temiz: İpek Kaşmir

Gardrobumuzun bir diğer temel parçası da ipek kaşmir trikodur.
Kaşmir, dünyada Çin ve Moğolistan başta olmak üzere pek az sayıda ülkede yüksek ve serin yaylalarda yaşayan nadide kaşmir keçilerinin yılın sadece 3 ayında, en soğuk dönemlerde aşırı soğuk iklim koşullarından korunmalarını sağlamak amacı ile oluşan, asıl yünlerinin altındaki ikinci ipeksi yumuşacık yüne verilen addır.Kaşmir keçilerinin boyunlarının altından karınlarına kadar olan bölgede oluşan bu ipeksi tabaka özel taraklar ile toplanır, ölü kıllar ayıklanır ve yöresel sularda yıkanır. Bir keçiden bir yılda en fazla 30-70 gram kaşmir elde edilebilir ama bir kazak için ortalama 300 gram kaşmir gerekir. Bir kazak elde etmek için 4 ila 6 kaşmir keçisinin bir yıllık yününe ihtiyaç vardır. Dünyanın en nadide, en değerli ipliği kabul edilen kaşmir, yüzyıllardır tahtını bırakacağı bir başka iplik bulamamış tüm zamanlarda ve kültürlerde en değerli giysi olmuş ve prestij ve kalite ile özdeşleşmiştir.
Bombyx Mori cinsinden olan ipek böceğinden çıkan saf ipeğin bulunuşu M.Ö 2700'e kadar dayanır. Çin'li tarihçiler, Çin İmparatoru Huang Ti'nin gelini olan 14 yaşındaki Hsi Ling Shi, bir ipek böceği kozasından sarkan lifi tesadüf sonucu görmesiyle ipeğin buluşunun başladığını söylerler. Çok uzun zaman, çok az miktarda ipek ipliği sarayda sadece bu prensesin giysileri için üretilmiş olup; hatta "İpek" kelimesinin bu prensesin isminden esinlenerek verilen bir kelime olduğu söylenmektedir. İpek M.Ö. 139 yıllarında "İpek Yolu" olarak bilinen Doğu Çin'den Akdeniz'e kadar uzanan, dünyanın en uzun ticaret yolunun en değerli ürünü olmuştur. Yaklaşık 4000 yıl sonra ipek üretimi Avrupa ve Amerika'ya da yayılmış; 18. ve 19. yüzyıllarda Avrupalılar ipek üretiminde oldukça büyük adımlar atmışlardır. İpek böceği ipek lifi üreten bir çok çeşitli cins larvalara verilen toplu isimdir.

Ağırlığı sadece 1/30,000 ons kadar olan bir ipek böceği tırtıl olabilmek için kozasını yırttığı zaman daha sonraları harika değerde iplik olacak ipek lifini üretmektedir. Yüzyıllardır istenilen bu ürün, dünyanın en değerli lifi haline gelmiştir. Bazıları, ipeğin insan derisini sağlıklı ve genç tuttuğunu savunmaktadırlar. Her yaştaki Çinli bayanların yüzyıllar boyunca ipeksi yumuşaklıktaki ciltlerinin sırrının bu olduğu söylene gelmektedir
 

İpek kaşmir bize nasıl bir görünüm vaad eder?
Kis aylarinda ince ipek kasmir trikolar, orgu hırkalar beyaz gomleklerinyerini alacaktir.
Ipek kasmir ince bir materyal oldugu icinbuyuk bedenlere daha zarif bir goruntu verir.
Ust kismi buyuk kisiler icin  daha bol v yakalar ve koyu renkler terihedilmelidir.
Bol trikolar deri kemerlerle giyilerek, hantal görünümden uzaklaşılıp, vucut hatlari belirginlestirilebilir.

İpek Kaşmir denince akla ilk gelen Türk Markalarından biri Silk & Cashmere in yeni sezon örneklerine yer veriyorum. Daha fazlası için http://www.silkcashmere.com/ ı ziyaret edebilirsiniz.
 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder